Allerlei

Aromatherapie

12 maart 2018

Het woord aromatherapie klinkt misschien wat etherisch, maar je hoeft echt geen geitewollen-sokken-mens te zijn om je in deze blog te herkennen.  Beloofd.

Hoe bizar is het dat een bepaalde geur in een fractie van een seconde je hersenen kan prikkelen en een levendige link maken met een ver vervlogen herinnering of emotie ?

Ik heb het ook met smaken en geluiden, maar een geur is toch nog sterker.

De fajitas in het restaurantje dat we een tijdje geleden ontdekten…hup, 16 jaar terug in de tijd, op huwelijksreis in hotel Bahia Principe in Tulum, Mexico.

Witte lelies… BAM! …plots ben ik 14 jaar jonger en bevind me in de materniteit.

De geur van witte lelies (want de witte ruiken het sterkst) hangt voor altijd samen met de geboorte van mijn zoon.  Supergoedbedoeld hoor van mijn hubby.  Wellicht was die enorme bloempot met lelies in natte potaarde het eerste wat hij tegenkwam in het winkeltje van het ziekenhuis…  De geur van die kersverse vaderschapseuforie was zo overweldigend dat ik de bloempot ’s nachts op de gang liet zetten om niet bedwelmd te geraken.  

Ook winkels zijn zich maar al te goed bewust van het belang van geuren.  We worden heel vaak bewust begeurd om ons prettiger te voelen op een bepaalde plaats.  Ik denk nu spontaan aan de winkels van Abercrombie & Fitch waar een nevel van hun huisparfum op je neerdaalt die niet te negeren valt.  Ze speelden trouwens in op meer dan 1 zintuig… 

Een paar dagen geleden overviel me de geur van beginnende lente. Geheel op Belgische wijze duurde dat maar heel even.  Ik kan het best omschrijven als een frisse blend van kraakverse lakens, gewassen babyhuidje en pas gemaaid gras.  Een geur die ik in een potje zou willen bewaren en gelabeld op een rekje zetten. Om nu en dan eens op te snuiven. 

Als dat eens beschikbaar zou zijn in alle apotheken in België in plaats van rampspoedpillen en anti-depressiva met een lijst nevenwerkingen op de bijsluiter…

Ik zou een hele collectie willen bottelen, om te herbeleven wanneer ik dat maar wil.  Natuurlijk zou er ook plaats zijn voor een hele rij lege potjes, voor alle geuren van herinneringen die nog moeten ontstaan.

Love, Cotton Candy

PS: Voor wie graag eens de sfeer in mijn naai-ateljeetje opsnuift, de foto-galerij van mijn handmade happiness-projectjes is momenteel under construction. 

To be continued…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *