Allerlei

Hugs & hygge

7 januari 2018

2018.  Een nieuw jaar dat openstaat voor vele – nog niet gecreëerde- momenten die zullen blijven hangen.  In welke zin dan ook.  Ik wil jullie veel geluk wensen, maar dat kan je helaas niet afdwingen.  Het komt op je pad, soms onderbroken door een toevallige wegversperring.  Dus wens ik jullie “niet ongelukkig zijn”.

Dat heb je zelf in de hand, meer dan je denkt.  Het vergt wel een nieuwe manier van denken.  Mensen en dingen die jouw weg versperren durven loslaten en verdergaan.

Nu het toch de tijd van het jaar is voor een lijst goede voornemens, kunnen we maar beter meteen werk maken van dat ” niet ongelukkig zijn”.

Mijn lijst bestaat maar uit 1 puntje. Een bolletje eigenlijk, want mijn puntje is nogal omvangrijk.  Ook dit jaar zal je mij niet op een loopband zien, dus koester op dat vlak vooral geen verwachtingen 😉

Mijn bolletje van het jaar is het zoveel mogelijk nastreven van meer “hygge” in ons hectische bestaan.  “Hygge” is een Deense levensstijl met 1 simpele regel: Zoek je geluk in kleine dingen.  Dat klinkt simpel en dat is het eigenlijk ook… als je werkelijk in een Scandinavisch land leeft.  Hoe koud het er ook is, de mensen zijn er hartelijk en warm.

Het staat in schril contrast tot onze maatschappij, waar een goeiedag en een knuffel emoji’s geworden zijn…

Een paar weken geleden viel het me weer op hoe we onszelf moedig de stad in loodsten om toch nog dat eeuwige laatste vergeten cadeautje of ingrediënt te vinden.

De mensenmassa met dito rijen aan de kassa zorgde voor een lichte paniek.  Deze stressmis staat zover af van wat we echt nodig hebben…  En toch doen we het onszelf steeds weer aan.  Ik ga in de tegenaanval met een overdosis jingle-bells op Radio Christmas…

Op oudejaarsavond pakten we het alvast meer “hygge” aan.

Geen groots zeven-gangen-menu, maar kleine hapjes, door iedereen met veel liefde gemaakt.  Stressless… en we hebben er allemaal achteraf nog een paar dagen van genoten, want uit bezorgdheid om elkaar tekort te doen, was er teveel om op te eten in 1 avond.

Het mag voor mij allemaal wat  persoonlijker.  Een cadeautje dat speciaal voor jou is gemaakt, raakt je tot diep vanbinnen.  De warme, ongedwongen sfeer bij kaarslicht omarmde mij en ik kon niet gelukkiger worden op dat moment, in mijn onesie en pantoffels tussen vrienden en familie.  We hebben gelachen en gezongen en lieten zelfs wat aanbranden omdat het te gezellig was om lang in de keuken te blijven staan.

De trend om de focus te verleggen naar eenvoud en rust laat zich stiekem merken in het opduiken van activiteiten zoals handlettering (zie “hippe letters”), breien en kleuren voor volwassenen, …

Ik besef echter wel dat niet iedereen rustig wordt van creëren en dat hoeft ook niet.  Als het voor jou hardlopen is, dan moet je dat vooral doen.  Ik verwelkom je achteraf wel met een homemade broodpudding of zo… dat is meer mijn ding 😉

 

Toen ik voor het eerst over “hygge” hoorde, ben ik meteen Pinterest gaan checken en het was al snel duidelijk dat het verweven kan worden in je manier van wonen, eten, koken en simpelweg…zijn.

Ik heb alvast genoeg kussens in huis om hygge-proof te zijn, maar nu komt het er vooral op aan om schermtijd te ruilen voor een goed boek of een gezelschapsspel.  Een snelle snack in 3 verschillende shiften te vervangen door een spontaan avondje slow-cooking met vrienden.  Het zal een hele uitdaging worden, balancerend tussen niet-gelijklopende agenda’s, werk en pubers…

Ik beweer ook niet dat het morgen al geslaagd zal zijn, maar ik geef mezelf een jaar de tijd om met kleine ingreepjes eens meer stil te vallen, in kleine stapjes naar meer hugs en hygge.

Love, Cotton Candy

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *